Mobile Logo Settings

Mobile Logo Settings

Preporuka: Osmica autora Katherine Neville-uzbudljivi roman mistike



Roman Osmica koji je prvi put štampan 1988.godine američke autorice Katherine Neville je ujedno i njen prvi roman. Riječ je o avanturističkom / potražnom romanu u kojem junakinja, računalni genije Catherine Velis, mora ući u zagonetni svijet opasnosti i zavjere kako bi izvukla komade legendarnog šaha koji je jednom bio u vlasništvu Charlemagnea, kralja Frankije i Lombardije, poznat kao Karl Veliki.

Osam ima dvije isprepletene priče postavljene u razmaku od dva stoljeća. Prvi se događa 1970-ih, a prati američku računalnu stručnjakinju Catherine "Cat" Velis koja je poslana u Alžir na poseban zadatak. Drugi je postavljen 1790-ih i vrti se oko Mireille, novakinje u opatiji Montglane, na francuskim Pirenejima. Sudbine oba lika isprepletene su dok pokušavaju razotkriti tajnu iza Monglanske šahovske garniture koji drži ključ igre neograničene snage. Šahovska garnitura je bila poklon Mavara caru Karlu Velikom, te su komade tijekom godina gorljivo lovili oni koji traže konačnu kontrolu.

U grču Francuske revolucije, Mireille i njezina rođakinja Valentine moraju pomoći u raspršivanju djelova šahovske garniture  kako ne bi pale u pogrešne ruke. Međutim, kad je Valentine brutalno ubijena u vladavini terora, Mireille je bačena u svijet muškaraca i žena koji bi poduzimali vlast pod svaku cijenu, uključujući Napoleona, Robespierrea, Talleyranda, Katarinu Veliku i još mnogo toga. Ona shvaća da se mora osloniti na svoju intuiciju i upornost kako bi ostvarila svoj cilj.
Cat Velis se 1972. suočila sa sličnom atmosferom zavjere, atentata i izdaje. Kad je zatraži trgovac antikvitetima da povrati šahovske komade, ona nesvjesno ulazi u misterioznu igru koja će joj ugroziti život. Kako saznaje priču o Monglanskoj šahovskoj garnituri , počinje shvaćati da igrači igre mogu planirati svoje poteze, ali njihovo samo postojanje čini ih i pijunima ove mistične i opasne igre. 

Nastavak The Fire izašao je 2008. godine.



Post a Comment

0 Comments