Mobile Logo Settings

Mobile Logo Settings

Šta znače različiti pojasevi u boksu?


Mnogi od nas prilikom gledanja boksa primjetimo da se bokseri svako malo bore za neki pojas svjetskog šampiona? Prilikom proglašavanja pobjednika vidimo kako podiže pojas slaveći pobjedu. Ali čekaj. Zar to nije drugi pojas? Prošla borba za titulu je u prici imala pojas drugačijeg izgleda. 
Postoje četiri glavna pojasa svjetske titule u svijetu boksa, a to su :
  1. The World Boxing Association (WBA) 
  2. The World Boxing Council (WBC)
  3. The International Boxing Federation (IBF)
  4. The World Boxing Organisation (WBO)
Ovo su glavna tijela boksačke organizacije, te svaka od njih posjeduje svoj pojas što znači da u svijetu boksa možemo istovremeno imati 4 svjetska šampiona.

WBA  od 1962 do danas


The World Boxing Association (WBA) ili u prevodu Svjetsko Udruženje Boksa je jedno od četiri navedene organizacije i vjerovatno najstarija. WBA korijene povlači od originalnog Nacionalnog Udruženja Boksa, koji je nastao u SAD-u davne 1921.godine. 

WBA je godinama optuživana za korupciju. U intervjuu iz 1982. godine, promotor Bob Arum tvrdio je da je morao plaćati dužnosnike WBA-e kako bi dobio bolji ranking na ljestvici za svoje borce. Konstantna korupcija 80-ih dovela je mnoge ljubitelje boksa do toga da su počeli da gube vjeru u organizaciju, te je samim tim polako počele da se kreiraju nove organizacije. 

WBC pd 1963 do danas

Često se smatra najprestižnijim svjetskim naslovom kojeg svaki borac želi. WBC se prvi put pojavio 1963. godine, godinu dana nakon WBA. WBC je održao neke od najboljih mečeva u svijetu boksa. Mnogi borci kao što su Muhammad Ali, Joe Frazier, Sugar Ray Leonard, Floyd Mayweather i Joe Calzaghe, svi su imali WBC naslov. Trenutno WBC ima neke od najvećih imena u boksu kao što je Gennady Golovkin ili "GGG" koji je držao naslov srednje kategorije i Deontay Wilder koji drži titulu u teškoj kategoriji.

IBF od 1983 do danas




IBF je prethodio Udruženju boksaša Sjedinjenih Država (USBA) od 1983. Prvi svjetski prvak IBF-a bio je Marvin Camel, bivši svjetski prvak u World Boxing Councilu koji je osvojio IBF-ov pojas u istoj diviziji. U IBF-u ima 17 divizija, s podjelama krećući se od mini lake težine do težine gdje Anthony Joshua trenutno ima naslov.







WBO  od 1988 do danas
WBO je nastao nakon što je skupina biznismena iz Puerta Rica i Dominikanske Republike izišla iz godišnjeg konvencije WBA 1988. godine u Isla Margariti u Venezueli zbog sporova u vezi s tim koja pravila se trebaju uvoditi u boksu. U lakim kategorijama dugogodišnji prvaci tokom 1990-ih kao što su Chris Eubank, Johnny Tapia i Naseem Hamed dali su WBO naslovu sve više prestiža. Druga velika imena koja treba spomenuti su Joseph Parker i Billy Joe Saunders koji u WBO-u drže titulu težih i srednjih naslova.
Postoje mnoge manje organizacije boksa, ali navedene četiri su vodeće organizacije. Anthony Joshua trenutni prvak teške kategorije i jedan od najpoznatijih boksera trenutno drži titulu šampiona u WBA,IBF,WBO i IBO organizaciji.

Post a Comment

0 Comments