Mobile Logo Settings

Mobile Logo Settings

Šta je EPUB?



EPUB skraćeno od Electronic Publication je format datoteke e-knjige koji ima ".epub" produžetak datoteke. EPUB datoteke mogu se pročitati pomoću odgovarajućeg softvera na uređajima kao što su pametni telefoni, tableti, računala ili e-čitači. Tehnički standard koji objavljuje International Digital Publishing Forum (IDPF). Izraz je kratak za elektroničku publikaciju i ponekad je stilski ePub. EPUB je postao službeni standard IDPF-a u septembru 2007., zamjenjujući starije Open eBook standarde.

EPUB format se provodi kao arhivska datoteka koja se sastoji od HTML datoteka koje nose sadržaj, zajedno s slikama i drugim pratećim datotekama. EPUB je najrašireniji distributer neovisan o XML-u (za razliku od PDF-a), to jest, podržava najveći broj hardverskih čitača.

Pozitivne vs Negativne karekteristike ePUB formata

Pozitivna stvar za epub jeste da recimo ako PDF ne podrži određene softvere EPUB preuzima stvar u svoje ruke. EPUB je napisan prvenstveno na dva jezika: XML i XHTML. To znači da dobro funkcionira kod većine vrsta softvera. EPUB se isporučuje kao jedna ZIP datoteka koja je arhiva organizacijskih i sadržajnih datoteka za knjigu. Platforme koje već koriste XML formate mogu se lako prenijeti u EPUB. Datoteke za ebook napravljene u EPUB formatu su prilagodljive i lako ih je čitati na malim uređajima.
Postoje neki strogi uvjeti za stvaranje arhive za EPUB, a stvaranje dokumenata zahtjeva neko prethodno znanje. Morate razumjeti sintaksu XML i XHTML 1.1, kao i kako stvoriti style sheet.
Kada je u pitanju PDF, korisnik s odgovarajućim softverom može stvoriti dokument bez ikakvog znanja programiranja. Međutim, s EPUB-om morat ćete znati osnove pridruženih jezika kako biste izgradili valjane datoteke.

Kako otvoriti ePUB fajl ?

EPUB datoteke mogu se otvoriti u većini čitača e-knjiga, uključujući B & N Nook, Kobo eReader i Appleov iBooks aplikaciju međutim EPUB datoteke moraju se pretvoriti prije nego što budu upotrebljive na Amazon ereader Kindle.
EPUB datoteke mogu se otvoriti i na desktop računalu s nekoliko besplatnih programa, kao što su Caliber, Adobe Digital Editions, iBooks, EPUB File Reader, Stanza Desktop, Okular i Sumatra PDF. Također Microsoft Edge, zadani preglednik u sustavu Windows 10, ima podršku za čitanje EPUB datoteka. Mnogo aplikacija za iPhone i Android pregledavaju EPUB datoteke. Postoji i dodatak za Firefox (EPUBReader) i aplikacija Chrome (Simple EPUB Reader) koji vam omogućuju čitanje EPUB datoteka u pregledniku baš kao i drugi dokumenti.

Google Play Books još je jedno mjesto na kojem možete otvoriti EPUB datoteke tako što ćete prenijeti EPUB datoteku na svoj Google račun i pregledavati ga putem web-klijenta.

Budući da su EPUB datoteke strukturirane kao ZIP datoteke, možete preimenovati EPUB e-knjigu, zamjenjujući .epub sa .zipom, a zatim otvoriti datoteku omiljenim programom za komprimiranje datoteka, kao što je besplatni alat 7-Zip. U njemu biste trebali pronaći sadržaj EPUB e-knjige u HTML formatu, kao i slike i stilove koji se koriste za stvaranje EPUB datoteke. Format EPUB podržava ugrađivanje datoteka kao što su GIF, PNG, JPG i SVG slike.

Napomena: neke EPUB datoteke su zaštićene DRM-om, što znači da se mogu otvoriti samo na određenim uređajima koji su ovlašteni za pregled knjige. Ako ne možete otvoriti e-knjigu pomoću nekih od gore navedenih programa, provjerite je li knjiga zaštićena na taj način kako biste bolje razumjeli kako ga otvoriti.

Metode konvertovanja EPUB datoteke:

  1. Calibre je premijer programa za konvertovanje EPUB datoteke u drugi format. Calibre konvertuje u epub kao i epub u druge formate e-knjiga, uključujući i one kompatibilne s Amazonovim Kindle readerom. Neke podržane konverzije uključuju EPUB na FB2, HTML, LIT, LRF, MOBI, PDF, PDB, RTF, TXT i SNB.
  2. Korištenje Online eBook Converter je još jedan način za brzu izradu EPUB datoteke iz drugog formata, kao što su AZW, TCR i drugi, putem online usluge pretvorbe. Stranica također ima ePub Converter, tako da možete pretvoriti druge vrste datoteka, kao što je PDF, u EPUB formatu. Ovo je super jednostavan način stvaranja e-knjige iz izvorne datoteke dokumenta.
  3. Zamzar je još jedan online EPUB pretvarač vrijedan spomena. Stranicu možete koristiti za pretvaranje EPUB datoteke u PDF, TXT, FB2 i druge slične formate teksta.Možete pokušati pretvoriti EPUB datoteku tako da ga otvorite u jednom od ostalih čitača e-knjiga i odaberete da spremite ili izvezete otvorenu datoteku kao drugi format datoteke, iako to vjerojatno nije jednako učinkovito kao pomoću Calibrea ili on-line pretvarača.





Post a Comment

0 Comments