Mobile Logo Settings

Mobile Logo Settings

Preporuka knjige april The Nickel Boys od Colson Whitehead

Nickel Boys je Colson Whiteheadov nastavak nagrade za Pulitzerovu nagradu i National Book Award nagrađivanog bestselera Underground Railroad, u kojem dramatizira još jedan dio povijesti Sjedinjenih Država, ovaj put kroz priču o dvojici dječaka osuđenih na održavanje kazne u popravnom domu u Jim-Crow-eri u Floridi.

Elwood Curtis je uzeo riječi dr. Martina Luthera Kinga u srce: on je dobar kao i bilo tko. Napušten od svojih roditelja, odgojen od strane njegove voljene, stroge i jasne bake, Elwood se sprema upisati u lokalni crni koledž. Ali s obzirom na vrijeme i mjesto, jedna nedužna pogreška je dovoljna da uništi njegovu budućnost, i tako Elwood stiže na Akademiju Nickel, koja tvrdi da pruža "fizičku, intelektualnu i moralnu obuku" koja će svoje učenike napraviti da postanu časni i pošteni. muškarci'.

U stvarnosti, Nikelova akademija je komora strahota, gdje je fizičko, emocionalno i seksualno zlostavljanje prepuno, gdje korumpirani dužnosnici i obrtnici obavljaju žustru trgovinu zalihama namijenjenim za školu, i gdje je svaki dječak koji se opire vjerojatno će nestati.Napetost između Elwoodovog idealizma i Turner-ovog skepticizma vodi do odluke koja će imati višedesetljetne posljedice.

Zasnovan na povijesti stvarne reforme na Floridi koja je djelovala stotinu jedanaest godina i iskrivila i uništila živote hiljade djece, Nickel Boys je razorna, potaknuta pripovijest velikog američkog pisca čiji je rad ključan za razumijevanje trenutne stvarnosti Sjedinjenih Država.


Post a Comment

0 Comments