Mobile Logo Settings

Mobile Logo Settings

MAGIC THE GATHERING: Čarobnjaci,osnivač i kreator



Mnogi od vas su vjerovatno čuli za YU-GI-OH! igru kartama ili Pokemon karte, ali tron fantasy igra kartama drži MTG ili Magic The Gathering. Iako je jako slabo rasprostranjena na našim prostorima ova fantasy igra ima svoje skrivene igrače na Balkanu koje možete ponekad pronaći u zavučenim pubovima ili gaming centrima kako se tiho okupljaju uživajući u vjerovatno najboljoj fantasy igri ikad!

Wizards kompanija 

Wizards kompanija je osnovana 1990. godine pod nazivom Wizards of the Coast, čiji je osnivač Peter Adkison prvih par godina operirao iz njegovog podruma u Seattle-u, Washington. Već naredne godine Richard Garfield počinje da kreira koncept nove unikatne igre , postavljajući prve temeljne ideje MTG-a s idejom da igrači razmjenjuju i igraju karte putem dekova koje su izgradili selektirajući karte iz većeg izbora unikatnih kupljenih karti. Godine 1993. MTG debitira prvi put na sajmu Origins Game nakon kojeg se cjelokupni prvi print karti prodao unutar jednog mjeseca. Već 95. su prodali prvih milijardu karata izdavanjem 12 ekspanzijskih setova u prvih četrnaest mjeseci, nakon kojih je došlo još preko 60 novih setova.
1997.godine Wizards kupuje TSR izdavača Dungeons & Dragons, čiji su mnogi legendarni uposlenici preselili u Seattle kako bi radili na trećoj ediciji D&D-a. Dvije godine poslije Hasbro ulazi u partnerstvo s Wizards čime MTG i D&D dostižu popularnost i potražnju na nivou poznate igre kao što je Monopoly. Veliki preokret su imali prilikom debitiranja u Japanu, a 2002.godine otvara prvi Online Magic. Do 2008.godine Magic the Gathering je dobio svoju 10000. unikatnu kartu, statistički 1000 novih karata je stvoreno svake godine. 2015. godine MTG dostiže nevjerovatnih 20 miliona igrača širom svijeta.

Osnivač 

Peter D. Adkison je osnivač i prvi CEO kompanije Wizards of the Coast (1993-2001). Adkison je trenutni vlasnik Gen Con, velikog sajma igara. 99' je prodao Wizards kompaniju, Hasbro kompaniji, ostajući unutar kompanije sve do januara 2001.godine. 
Adkinson je 85' je postao bachelor nauka u kompjuterskim naukama na fakultetu Walla Walla, te također ima MBA diplomu univerziteta u Washingtonu. Do 91. godine je radio kao sistem analitičar za kompaniju Boeing kada je prvi put počeo da razmišlja o osnivanju vlastite kompanije odnosno kompanije Wizards of the Coast. Osnivanje MTG igre je krenulo nakon što je Adkison tražio od Garfirld-a, dizajnera igara da kreira igru koja će biti jeftinija od Garfield-ove prvobitne igre i projekta pod nazivom RoboRally. Od 2005 Adkison je CEO Hidden City Games kompanije, a 2013. je pokrenuo kompaniju Hostile Work Environment LLC.

Kreator

Američki matematičar, inventor, i game dizajner, rođen 1963.godine >Richard Channing Garfield je kreator popularne igre Magic The Gathering. Garfield je pored kreiranja MTG-a kreirao i mnoge druge igre kao što su: Netrunner, Battle Tech (CCG),Vampire:The Eternal Struggle,, Star Wars Trading Card Game, The Great Dalmuti,Artifact,King of New York, Treasure Hunter, Bunny Kiongdom,Stonehenge, BattleTech i RoboRally. Također je napravio varijantu igre Hearts koja se zove Complex Hearts.
Prvi put je postao pravi entuzijasta igara igrajući igru Dungeons & Dragons, te je izvor inspiracije za kreiranje MTG-a izvukao upravo iz D&D igre omogućavajući kostumizaciju Magic-a.












Post a Comment

0 Comments