Mobile Logo Settings

Mobile Logo Settings

Upoznajte kreatora Konana Barbarina Robert E. Howard

REH je rođen 1906 u Teksasu,gdje je većinu svoga života proveo u gradu Cross Plains. Američki autor žanra fikcije koji je posebno poznat kao kreator lika Konana Barbarina.Kao dijete volio je knjige, te je bio i fan boksa kasnije u tinejdžerskim danima i ljubitelj bodibildinga što je i vjerovatno doprinjelo fizičkom opisu njegovog heroja Konana. Još od svoje devete godine je sanjao da postane pisac avanturističke fikcije, ali nije imao velikog uspjeha sve do svoje 23.godine. Njegova djela su sve više počinjala publicirati u različitim novinama i magazinu fiktivnih priča.  
Njegovo najveće djelo je svoj vrhunac počelo da ostvaruje nakon smrti svog kreatora. Glavno djelo Howard-a bila je priča pod magazinom Weird Tales ili u prijevodu Čudne priče,u kojima Howard stvara Konana Barbarina. Pomoću Konana i njegove družine Howard stvara novi podžanr fikcije pod nazivom sword and sorcery ili u prijevodu mač i magija, te time otvarajući vrata mnogim imitatorima iako je samim tim ostavio veliki utjecaj na polju fantazije.

Prvo Howardovo djelo je nastalo ne dugo nakon što je njegova priča pod nazivom Hijena prihvaćena od publikacije Čudne priče. Počeo je da piše autobiografski roman pod nazivom Post Oaks & Sand Roughs, koji je djelomično  baziran na djelo Martian Eden od Jack London-a. Howardow alter ego u ovom romanu je imao naziv Steve Costigan, ime koje je više puta koristio prilikom publikacija svojih priča. Prvo djelo koje je završeno davne 1928. godine nije nikad publicirano tokom piščevog života, te je dugo nakon njegove smrti objavljeno javnosti.  Howardovo samoubistvo je ostavilo mnoga pitanja ne odgovorena posebno pitanja njegovog mentalnog stanja u posljednjim momentima njegovog života. Njegova majka je imala tuberkulozu cijeli život, te prilikom saznanja da mu je majka pala u komatozno stanje, iz kojeg se nije očekivalo da će se probuditi Howard je izašao iz svog auta i pucao sebi u glavu. 
Umro je 1936 godine samoubistvom u 30. godini života.

Post a Comment

0 Comments