Mobile Logo Settings

Mobile Logo Settings

Protest Microsoft uposlenika radi ugovora razvoja opreme USA armije


479.197.708,33 dolara - toliko će ugovor američke vojske platiti Microsoftu za Integrated Visual Augmentation System ("integrirani vizualni sistem povećanja"). Ugovor je Microsoftu dodijeljen 20. novembra, a danas su neki od zaposlenika tvrtke napisali otvoreno pismo CEO-u Satya Nadellu i predsjedniku Bradu Smithu u znak prosvjeda protiv tog poteza i zatražili od tvrtke da "obustavi razvoj bilo koje i sve tehnologije oružja".
Pismo, pod nazivom "HoloLens za dobro, a ne rat", započinje izjavom da "odbijamo stvoriti tehnologiju za ratovanje i ugnjetavanje. Zabrinuti smo da Microsoft radi američku vojnu tehnologiju oružja, pomažući vladi jedne zemlje u povećavanju smrtnosti koristeći alate koje gradimo. Nismo se prijavili za razvoj oružja, i tražimo da znamo kako će se koristi naš rad."
U pismu se dalje navodi da Microsoft planira koristiti HoloLens, svoju slušalicu proširene stvarnosti, u tu svrhu. Zapravo smo o tome izvijestili još u novembru, kada je ugovor dodijeljen. U to je vrijeme Smith napisao blog post  kojem brani  vojno Microsoft-ovo partnerstvo.

"Tehnologija proširene stvarnosti pružit će vojnicima više informacija i boljih informacija za donošenje odluka", izjavio je glasnogovornik Microsofta u Bloombergu u izjavi koju je poslao e-poštom. "Ovaj novi rad proširuje naš dugogodišnji, pouzdani odnos s Ministarstvom obrane na ovo novo područje,"
Microsoft je, kako se izvješćuje, do danas prodao 50.000 HoloLensa, što predstavlja oko polovicu ukupnog broja koji vojska očekuje da će kupiti. Ugovor od 480 milijuna dolara uključuje i dodatnu podršku i usluge, kao i ono što je gotovo sigurno dodatni rad na prilagođavanju hardvera u nešto što bi vojnici mogli koristiti na terenu. U svom trenutnom obliku, HoloLens nije baš pogodan za kacige. Vojska je priopćila kako želi da konačni proizvod bude sposoban za termalni i noćni vid, da bude sposoban mjeriti različite vitalne znakove i cjelokupnu "spremnost", nadzirati vojnike zbog potresa mozga i pružiti određeni stupanj zaštite sluha.
Taj blog očito nije zadovoljio zaposlenike koji su napisali otvoreno pismo, jer su izjavili: "Iako je tvrtka prethodno licencirala tehnologiju za američku vojsku, nikada nije prešla liniju u razvoj oružja. Ovim ugovorom to čini. HoloLensa unutar sistema IVAS osmišljen je kako bi pomogao ljudima da ubijaju. Bit će raspoređen na bojištu i djeluje pretvarajući ratovanje u simuliranu videoigru, daljnje distanciranje vojnika od tmurnih ratova i stvarnosti krvoprolića. U pismu se dalje ističe da su mnogi inženjeri radili na HoloLensu prije nego što je ugovor postojao, i sada gledaju kako se njihov rad preusmjerava za vojnu upotrebu.


Post a Comment

0 Comments